ZWEMMEN

‘Neem aan dat jij mentor bent, toch?’ sms’te een oud-collega naar aanleiding van mijn tweet over de aftrap van het mentorenprogramma van Vrouw en Media in het NRC-café. ‘Je vlijt me, maar nee, ik ben nog lang niet uitgeleerd’, antwoordde ik. M. reageerde oprecht verbaasd. Waarom zou ik me laten coachen? Ik ken weinig mensen met zoveel ‘pzazzz’, besloot ze. De Dikke van Dale kon me niet helpen. Geen minuut nadat ik een vraagteken de ether in slingerde, bliepte mijn iPhone. ‘Peper in je reet, gedreven, ambitie…Dat!’ Sinds september 2011 – het moment dat ik me inschreef bij de Kamer van Koophandel – heb ik inderdaad veel bereikt.
Ik overwon mijn journalistieke onzekerheid (ik leerde ‘het vak’ bij Yes, waar ik als ex-debiteurenbeheer het stokje overnam van de redactie assistent en na twee jaar, een avondstudie journalistiek en een fotografiecursus in hetzelfde diepe werd gegooid als Antoinette Scheulderman). Ik reken mooie titels tot mijn vaste opdrachtgevers en schrijf voor verschillende doelgroepen. Ik verdien als zzp’er maandelijks minstens zoveel – vaak meer – dan in de periode dat ik redacteur was. Ik publiceerde in oktober 2013 in mijn favoriete tijdschrift Linda., een interview waar ik veel moeite voor moest doen en dat ik schreef zonder concrete opdracht. Met de lancering van Makandra SU lifestyle, een lifestyle magazine voor Surinamers, kon ik eind vorig jaar de laatste wens van mijn bucketlist strepen.
‘En nu?’ stelde ik mezelf in januari de vraag. Ik presteer het best als ik mezelf blijf uitdagen, dus lag er vrij snel een nieuwe lijst. Ik wil Makandra online uitbreiden, bloggen en met een beetje mazzel op termijn geld verdienen met ons project. Natuurlijk wil ik ook bijzondere levensverhalen blijven optekenen, want dat is wat ik het allerliefst doe. Tot op de dag van vandaag ben ik niet afhankelijk van pitchen, maar dat kan – in een markt die op zijn gat ligt – natuurlijk snel veranderen. Ik wil me niet langer afhankelijk opstellen en zal dus actief op zoek moeten naar nieuwe opdrachtgevers. Maar hoe val je op in de steeds vollere vijver die langzaam verdampt? Hoe vertaal je een idee naar een briljante invalshoek? En hoe breng je dit vervolgens onder de aandacht van een redactiechef. De keren dat ik het probeerde kreeg ik een automatische reply met de melding over een freelancerstop. Vragen die door mijn hoofd spoken, maar die ik, als éénpitter, aan niemand kan stellen. Maar als het goed is, komt daar aankomende dinsdag verandering in, want dan is mijn eerste ‘date’ met mentor Martine de Vente.
Ik voel me oprecht vereerd dat mijn motivatie voor Vrouw en Media reden was, om me aan ‘mijn’ nummer één te koppelen. Martine werkt twintig jaar voor zichzelf. Als haar mentee hoop ik echt meer te leren dan de spreekwoordelijke puntjes op de i. Ik ga ervan uit dat ze me pusht vaker uit mijn comfortzone te stappen. Het verleden mag dan uitwijzen dat ik na elke sprong vanzelf bovendrijf, het diepe blijft doodeng. Dat Martine deze zomer langs de kant staat met een groot badlaken, is een meer dan fijn vooruitzicht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s